Archief

Juni 2012 - Japanners in Nederland: Galerie Aitobo van Naomi Mikami

Naomi Mikami

aitobo binnen

decoratiedozen

aitobo buiten

Vanaf het moment waarop je de tuin van galerie Aitobo instapt, waan je je in Japan. Voor mij voelt een bezoek aan de galerie met kunstnijverheid voorwerpen als een mini reis naar Japan. Dit komt niet in de laatste plaats door de eigenaresse Naomi Mikami, een bijzonder hartelijke vrouw. Naomi heeft op het conservatorium van T˘ky˘ klassieke westerse muziek gestudeerd maar heeft al bijna 25 jaar haar Ĺwinkelĺ in Papendrecht.

Elk jaar gaat Naomi naar Japan om inkopen te doen voor haar galerie, aan de hand van een bepaald thema. Hierdoor lijkt de presentatie van de met zorg uitgekozen kunstnijverheid in haar galerie op een tentoonstelling. Naomi verkoopt onder andere prachtige traditionele poppen en ceramiek. Ook bijzonder is het grote aanbod van chiyogami: handgeschept papier met kimonomotieven uit Ky˘to. Naomi die zelf is geboren in deze oude keizerlijke en nu nog steeds culturele hoofdstad, vertelt hier het volgende over. Na de tweede wereldoorlog konden Japanners zich geen dure stoffen veroorloven. Een fabrikant uit Ky˘to ging vervolgens papier van de moerbeiboom bedrukken met patronen die van oorsprong op kimonostoffen voorkwamen. Naomi is naar aanleiding van vragen van klanten over de toepassing van het papier, begonnen met het bedenken en creŰren van decoratiedozen. Met papier en schuimrubber maakt zij de prachtigste ontwerpen. De volgende stap was het ontwikkelen van workshops die inmiddels druk bezocht worden.

Naomi vertelt dat zij haar galerie begonnen is als een winkel zonder er diep over na te denken. Onbedoeld is het haar grote trots geworden. Vroeger voelde Naomi zich meer in het buitenland thuis dan in Japan. Toen zij in Nederland kwam vond zij dat ze zo snel mogelijk Nederlands moest leren spreken en denken. Maar door vragen van klanten en hun belangstelling voor de Japanse cultuur, is zij zich gaan realiseren hoe Japans zij is en daar is zij trots op. Haar winkel is de belangrijkste plaats in haar leven geworden en daar is zij haar klanten dankbaar voor.

Net als bij een tentoonstelling staan er bij de voorwerpen in haar winkel bordjes met informatie over het voorwerp of de symbolische betekenis ervan. Naomi noemt zichzelf geen zakenvrouw, verkopen is niet haar hoofddoel. Maar als mensen iets kopen dan wil Naomi dat ze weggaan met het gevoel dat zij iets hebben gekozen wat bij hen past.

Kijkt u voor meer informatie over activiteiten als de workshop dozen maken of algemene informatie over Aitobo op www.aitobo.nl.